Syk åpenhet, når går åpenheten for langt?

08/22/2017

Jeg er ikke en som bare er halvt ærlig, og jeg deler ikke bare solskinnsdager. Derfor har jeg lagt ut bildet av såret på magen min som revner på Instagram, sier Ingrid Anette Hoff Melkersen (34).

dn5

Trebarnsmoren fra Stjørdal har Crohn Morbus, en kronisk betennelsessykdom som har gitt henne utlagt tarm og kostet henne 40 operasjoner. De siste åtte årene har hun blogget om livet sitt som kronisk syk, de siste fem har hun delt bilder fra sykesengen på Instagram. På ett bilde har hun oksygenmaske og sykehusskjorten halvt oppkneppet. På et annet poserer hun foran en motefotograf med «So What» skrevet på stomiposen. To menn biter i hver sin ende av posen.

So What«Foto: John Andre Aasen Trondheim, MUA: Nina Tårnes»

Jeg begynte å blogge fordi jeg ikke hadde noen forbilder med stomi. Jeg møtte bare 80 år gamle damer som sa: «Er det så viktig å gå i bikini? Det er jo bare å kjøpe en badedrakt.» Da tenkte jeg: «ikke fanken om jeg skal ha badedrakt bare fordi jeg har fått stomi», sier Melkersen.

Hun bestemte seg for selv å være «brøytebil». Den brøytingen startet på sosiale medier, fortsatte gjennom en rekke foredrag og resulterte i vår med en dokumentar på TV2, basert på hennes egne hjemmevideoer. Boken «Smil gjennom tårer» ble sluppet i fjor.

Jeg har vist at det går an, og at det ikke er negativt å få utlagt tarm. Det har tross alt reddet livet mitt.

Hun får innboksen full av tilbakemeldinger fra blogglesere. Særlig unge jenter kjenner seg igjen i den 34 år gamle modellen. Både SV og Arbeiderpartiet har tatt kontakt for å høre hennes historie. Samtidig har stadig flere crohnprinsesser begynt å dele sine liv på Instagram. Trebarnsmoren fra Hegra har startet en åpenhetstrend rundt egen sykdom.

dn3

dn1

dn4

dn2

Jeg har fått mailer fra unge jenter som sier at jeg har reddet livet deres, sier Ingrid Anette Hoff Melkersen.

Hun puster raskt i andre enden av telefonrøret. Historiene om de unge jentene som plutselig får menneskeverd av å følge crohnprinsesse på instagram, gjør henne rørt og takknemlig.

Men for Ingrid Anette Hoff Melkersen har åpenheten hatt en stor pris.

Jeg har fått brev i posten om at sånne som meg skulle drepes og voldtas med alle redskapene i garasjen. Det gikk rett til politiet. Jeg tenkte lenge på hvem som hadde sendt dem, men bestemte meg etter hvert for heller å fokusere på de 10.000 positive brevene jeg får, sier Melkersen.

Tidligere i år gikk hun rundt i byens butikker for å levere CV, i håp om en deltidsjobb. I følge bloggeren møtte hun mange kalde skuldre. Alle visste hvem hun var, og at hun hadde Crohn Morbus.  Men åpenheten har også gitt henne muligheter. Hun får tilbud fra USA og Tyskland om å holde foredrag. Samtidig har hun begynt å poste mindre av sin egen sykdom, og flere blomsterenger og bilder av lykkelige barn.

ingrid3«Ett av mange bilder jeg har vært med å lage for å avmystifisere det å leve med IBD og stomi. Stolt over denne shooten. Foto: John Andre Aasen Trondheim»

Jeg har aldri ønsket å fremstille meg som «stakkars meg». Tvert imot har jeg et stort ansvar for ikke å skrive skrekkhistorier eller delta i en konkurranse om hvem som har det verst på Instagram, sier Melkersen før hun stiller et spørsmål i retur.

Har de friske det som en dans på roser? Det tror ikke jeg…

Skrevet av Per Christian for DN

Saken er også om Maria Mena, Thereze Gransæter og Ingeborg Senneset «Sosiale medier gir oss innblikk i folks privatliv på en helt ny måte, men når går åpenheten for langt?» Søk de opp – det anbefales 🙂

———————————————————————————————————————

♥  Høsten er snart over oss. Jeg har mye nytt å fortelle, men det får bli i ett nytt innlegg. Legger med noen bilder så blogges vi om noen dager. Jeg har faktisk opplevd ganske mye i sommer og for dere som følger bloggen min følger kanskje IG min også…om du ikke gjør det er jeg en som oppdaterer på IG om jeg ikke er frisk nok til å skrive langt her eller av andre grunner! Livet har iallefall vært opp og ned i sommer… #livetmedcrohn  ♥

IMGP1205

IMGP1208

IMGP1196