Skjerp deg kvinne!!!

09/11/2019

Uvithenhet og fordommer florer fortsatt…

Altså hvor skal man starte…?

Jeg må bare få sagt at dette tar jeg personlig og mener det er svært skadlig å spre slike påstander. Det Sanna Sarromaas utviser med sin skjødesløshet og uvitenhet rundt det å ha utlagt tarm (Stomi). Hun ønsket at eksmannen skulle få mage tarmproblemer og utlagt tarm fordi de med stomi stinker… Går det virkelig an??

Nettavisen har en artikkel om Sarromaas nye bok ”Skilsmisseguiden – en overlevelsesguide”. Den siterer Sanna Sarromaas uvitenhet rundt det å ha stomi. At hun ønsker å påføre eksen vondt med å få mage tarmproblemer.

Hun ønsker å bryte ned tabuer rundt skillsmisse og kjærlighetssorg. Derfor sjokkerer det meg at hun i samme gjerning bygger opp under tabuer rundt mennesker med mage tarmsykdommer. Og stomi. Dette tar jeg faktisk personlig!

Jeg har Morbus Crohn og er operert over 40 ganger i magen, og har også stomi. Har plagdes og kjempet i mange år, så jeg vet hva jeg snakker om.   Jeg har jobbet i mange år med å bryte ned tabuer rundt det å leve med usynlige sykdommer. Det florer med fordommer og tabu rundt det å ha stomi ”utlagt tarm”. Det skyldes oftes uvitenhet. Jeg har holdt foredrag, lagd dokumentar ”Crohnprinsessen” TV2 Sumo, skrevet bok ”Smil gjennom tårer”, snakket åpent og ærlig. Følger du meg på instagram eller får du ett brutalt ærlig svar på hvordan hverdagen med en alvorlig kronisk sykdom utarter seg. Alt fra rosenrøde dager til ville helvete. Jeg har vært en levende brøytebil i mange mange år nå. Akkurat for å gi ett ansikt utad ift usynlige sykdommer. Ååå det koster… ja det er frivillig. Jeg vet det. Men nettopp på grunn av slike holdninger er det viktig å brøyte vei. Jeg vil ikke settes i bås eller bli sett ned på. Jeg finner meg ikke i at noen skal spre dritt om noen som allerede ligger nede. Vi med stomi er ikke ekkel, urenslig og lukter vondt. Hvor kommer dette fra? Dette er fordommer som tydeligvis hører fortiden til. Vi lever i 2019 nå. Vi vet bedre…

Derfor stiller jeg meg spørrende til at en anerkjent lektor, sosiolog og forfatter kan ha så stor uvitenhet på feltet at hun kommer med slike uttalelser. For ikke snakke om Nettavisen som bidrar til stigmatisering av mennesker med mage tarmsykdommer og stomi. Skjerp dere!

Jeg har stått på utallige sykepleiersamlinger, legekonferanser, og temamøter på forskjellige arrangement, på GMN og pratet usminket om livet med en alvorlig usynlig og ikke minst tabubelagt sykdom. Det er til tider skummelt å stå alene i en så sårbar situasjon. Men dette var noe av det lureste jeg noen gang har gjort!

Det hjelper…

Det hjelper å prate høyt selv om det koster…

Det hjelper å ufarliggjøre det å være annerledes…

Det hjelper å opplyse,ufarliggjøre det å ha stomi…

Det hjelper å få temaet opp og frem…

Det hjelper å hjelpe andre i lignende situasjoner…

Det hjelper å se ett annet menneske, prøve å forstå og lære…

Det hjelper å være raus med hverandre…

Jeg ser deg 🙂

Det har ført meg ut i verden og jeg har fått snakket ikke bare min sak men VÅR SAK. Dette handler om så mye mer enn en pasienthistorie. Dette handler om å brøyte vei, gjøre den litt enklere for dem etter oss. Det er mange som gjør en fantastisk jobb ved å stå frem på forskjellige vis. Når noen tør gir det ofte en snøballeffekt. Noen ganger ruller den fort andre ganger tar det litt lenger tid.

Det skulle vært enkelt å sjekke på nett ift artikler fra både LMF, Norilco, Sykepleiere, Leger med videre. Finnes nok av artikler om tarmen og stomi. Så dette synes jeg er bare trist fordi jeg føler dette handler mye om å provosere på bekostning av andre mennesker i en sikkelig sårbar situasjon.

Det eneste jeg kan forstå, og det er egentlig helt forferdelig å si det, men om denne dama virkelig mener det hun skriver så kan jeg forstå at hennes eksmann ikke maktet å bo under samme tak. Skjerp deg kvinne!!