Let`s be stronger…

10/10/2014

 

Jantelovens farlige spill…

Dette er noe alle vet, har hørt om eller kanskje følt på kroppen.

Slik lyder Janteloven:

1. Du skal ikke tro at du er noe.
2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
8. Du skal ikke le av oss.
9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.

Du skal ikke tro du ER noe… ” Hvorfor skal jeg ikke det? Jeg er da noe jeg. Jeg er UNIK på min måte, akkurat på lik linje som alle andre. Hvis man jobber og sliter mot et mål, oppnår drømmen sin, og er så heldig å kanskje oppnå hele eller deler av drømmen – skal man ikke få lov til å tro at man ER noe da? Hvem bestemmer det? ”

Du skal ikke tro at du er like så meget som OSS… Hvem er OSS? Jeg er da like bra som alle andre! Jeg er bra nok eller akkurat passe som jeg er.

Du skal ikke tro du er KLOKERE enn oss? Klokere? Hmmm alle er ikke like kloke på de samme tingene, men noen mennesker er glupere/klokere på visse ting. Det er vel derfor folk velger forskjellige utdanninger og ulike veier her i livet? Alle kan ikke være lik og godt er det! Men det betyr ikke at folk er dumme, alle kan ikke være rakettforskere.

Du skal ikke innbille deg du ER BEDRE enn oss… ” tror ikke Petter Northug jr trenger å tro at han er bedre på ski enn andre – han vet. Alle forventer at han vinner! Gud forby om han taper. Vi elsker å hate Petter Northug. Når man jobber hardt og målrettet for noe, er det ikke på sin plass å godta at folk er bedre enn deg selv. Kan vi ikke unne andre suksess? Sjalusi heter det! Dette er det samme som i mange andre tilfeller også. Er det så farlig å være god til noe? Eller være best i noe? Er det ikke typisk Norsk å være god da?

Du skal ikke tro du VET BEDRE enn oss… Vet bedre? Jo i alle sammenhenger er det noen som vet bedre enn andre – og ja kanskje i noen sammenhenger er den personen akkurat DU! Vi mennesker er sånn at vi er bedre på noe og dårligere på noe. Kanskje til og med helt tragisk dårlig på ting også. Men hva så – vi må godta at sånn er det. Vi er akkurat passe bra eller akkurat bra nok! Men vi må da kunne unne folk at de er bedre enn oss? Det er en meget god egenskap å kunne unne andre noe!

Du skal ikke tro du ER MERE enn oss… hva er dette tullet om at vi ikke ditt og ikke datt! Kan ikke alle tenke på hva som er rett og galt i stede. Det er da ikke noe i veien for at noen tar litt større plass her i samfunnet. Det er bra det. Tenk deg om alle hadde vært lik… alle hadde likt det samme, samme klær, samme skole, samme arbeidsplass osv. Da hadde vi blitt som roboter og det høres i mitt hode forferdelig kjedelig ut! Jeg liker tanken på at vi er så forskjellige, alle tar sine egne valg og tør å ta sine egne valg. Uten å tenke på hva naboen vil si eller tro. Det er likegyldig – vi må tørre å følge drømmene våre og være litt mer vågale. Men trenger ikke gå over ”lik” for å komme dit. Igjen – vanlig folkeskikk og respekt for hverandre.

Du skal ikke tro at DU DUGER til noe… Har vi ikke kommet lenger i 2013? Alle duger da til ett eller annet. Vi mennesker er så forskjellig at skal samfunnet fungere er det veldig viktig noen fyller alle posisjoner i samfunnet. Ingen toppsjef har noe på jobb å gjøre om ikke noen vasker, lager mat og ordner i heimen. DET glemmer mange! Ingen er viktigere enn andre. Alle er en brikke i samfunnet så her er det også viktig med gjensidig RESPEKT. Vi må ikke glemme det. Og ikke alle husker det når man ”klatrer” i stigen, at en gang var man lengre ned en gang. Klysefaktene trenger ikke komme frem fordi om man har en viktig posisjon i samfunnet!

Du skal ikke LE AV oss… le – le er jo bra for helsa. En god latter forlenger livet! Vi har godt av å le. Men det er en stor forskjell på å le MED noen og le AV noen! Det er det alt for mange som glemmer. En gylden regel er vel å BRUKE HUE!!! Tenk på hva som føles rett og hva som ikke gjør det – det stemmer som regel… Menneskekroppen er unik sånn, magefølelsen er ikke til å kimse av. Stemmer som regel.

Du skal ikke tro at noen BRYR SEG om deg… Alle har noen som bryr seg. Om det er familie, venner eller kollegaer. Noen bryr seg! Kanskje bryr naboen seg, en på butikken eller noen som beundrer deg for hva du gjør eller rett og slett elsker deg. Vi i Norge er alt for dårlige på å vise følelser. Vi er så redd for hva andre mener og tror. Slutt med det. Ikke bruk energi og tid på å tenke på hva andre tror og tenker. Gjør det som er rett for deg! Da blir livet mye bedre og du vil få det bedre selv også. Dette kommer som regel med alderen og med erfaringer. Men da må vi ta ansvar vi som er litt eldre og vise de unge i dag at det er OK å bry seg om andre! Vise respekt og forståelse for andre mennesker… vanlig folkeskikk det!

Du skal ikke tro at DU KAN LÆRE oss noe… alle kan lære noe NOE. Vi er så heldige at vi går livets skole og der lærer man ting hver dag. Vi tilegner oss stadig nye erfaringer og disse skal vi bygge videre på. Med dette kan andre etter oss lære av våre feil. Klarer vi med vår erfaring hjelpe andre i rett retning og veilede så godt vi kan – må jo det være fantastisk. For en følelse å kunne hjelpe andre med egne erfaringer. Tenk å kunne gjøre en forskjell for andre – det gjør jeg og det er jeg stolt av!

Lite råd fra en ”crohn”prinsesse som har følt janteloven på kroppen…

 

IMG_5732

På veien mot målet vil det alltid være noen som ikke tror på deg og forsøker gi deg følelsen av at du ikke er verdt en dritt. Det vil alltid være noen som er sjalu og forsøker stikke kjepper i hjulene fordi de er bitre over at de selv ikke følger sine drømmer. Jo større suksess du får jo flere ”haters” får du . Velg å ta det som et kompliment, bli gjerne provosert til og med sint, men bruk den energien til å fylle på dine lagre mot ditt mål. Husk dette er ikke ditt problem men andres – ta det med et smiiiil og husk de tar feil og du gir deg aldri!

ll4

aug17

 

-make a difference – Ikke vær et ett-tall i samfunnet – ta vare på flokken din!

 

blogg-nina