Jeg er et forbilde…

07/08/2016

promex1-114_2

Hadde du sagt til meg når jeg var ungdom at jeg skulle bli et forbilde for så mange, ikke bare i Norge, men også utenfor Norges grenser, hadde jeg sannsynligvis bare sett rart på deg! Eller nei, jeg hadde startet å le og det høyt 🙂

Jeg er et forbilde… 🙂

Ringvirkningene jeg opplever av det jeg startet for ca 11 år siden er helt sykt. Det har blitt mer åpenhet, folk blogger og til og med kjendiser takker meg for at nå tør de stå frem å fortelle sin historie. Da gjorde jeg noe rett den gangen vettu. Det var tøft ja det var det. Skal ikke legge skul på at det har vært både tungt og utrolig tøft. Spesielt i starten, da hadde JEG INGEN å se opp til, prate med eller støtte meg på.  De som var der var stort sett veldig voksne i forhold til meg. Føltes som de var 80 + liksom. Det er ikke det samme. Selv om de hadde livserfaring, hadde de ikke de jeg manglet i livet mitt. Jeg bestemte meg rett og slett for å bli det jeg selv savnet. Et forbilde og rollemodell for andre kronikere. Ikke bare folk med Crohn eller stomi, men for folk med usynlige sykdommer! JA det har kostet blod, svette og jævlig mange tårer. Men har ikke angret på det.

aug1

aug3

Har ikke angret på valget mitt – jeg er stolt og ja det er litt UNORSK å si det selv, men jeg er STOLT OVER DET JEG HAR UTRETTET… – make a difference –

bloggbilde1

st9

aug19

Jeg føler jeg har bidratt ihverfall bittelitt til å avmystifisere en del aspekter ved sykdommen min, også det å leve med stomi. Tilbakemeldingene fra etter hvert ganske mange mennesker der ute tilsier ihvertfall  det.  Det å vite at jeg har vært med på å gjøre det lettere for andre i samme situasjon, både nå og i fremtiden er ”premie” nok for meg. Tanken på at unge kronikere sannsynligvis vil få det litt lettere enn jeg hadde det gjør meg kjempestolt. Jeg blir roligere bare å tenke på akkurat det. Verden går fremover og aksepten er større for alle mennesker og mer og mer info kommer ut så da har jeg bidratt i rett utvikling! Det gjør meg stolt som faan… Jeg kan med handa på hjerte si at jeg sto ikke frem for å bli ”kjendis i 5 minutter” eller fremheve meg selv. DET HAR ALDRI VÆRT MITT FORMÅL  ELLER NOE JEG HAR ØNSKET. NEI, min intensjon er å få bukt med alle fordommer og tabuer. Ikke bare for oss med Crohns, men også alle andre sykdommer som er usynlige for omverden.  Jeg brukte meg selv som eksempel.  Jeg er ingen utdannet fagperson på området, men jeg hadde erfaringen med sykdommen min derfor ble alt dette til. Jeg hadde lært om den ”The Hard Way”. Tro meg, det fantes ikke mange foredrag eller blogger om dette når jeg startet så det var tøffe tak. Jeg fikk blant annet mye pæs fordi jeg ville ”fremheve” meg selv, men hvem skulle jeg bruke da som eksempel? Jeg måtte jo bruke meg selv når det var et foredrag om livet mitt og min historie ”ikke naboens” men MIN HISTORIE… Og se nå rundt deg. Hvor mange er det ikke i dag som virkelig tør å være seg selv, si at de er syk og ikke unnskylde seg for at de har en sykdom, stomi eller er ufør. Rett og slett være seg selv i den til tider så overfaldiske nett og medieverdenen. Det er til og med flere som tør ta steget og blogge, stå frem i ukeblad og lignende.

bedrehelse2

Men det er ikke for alle. Det skal også aksepteres. Det er overhode ikke sånn at det er bare vi som står frem offentlig som gjør en forskjell her i samfunnet. Men også du som leser dette kan også gjøre en forskjell. Alle kan det. Det handler bare om å løfte blikket å se menneskene rundt deg! Kanskje handler det bare om et smil eller et vennlig ”Hei”. Ved å vie oppmerksomheten din til menneskene rundet deg, viser at du bryr deg og setter pris på dem har du allerede gjort en forskjell.

 

blog_2

Ofte forstår jeg ikke helt selv heller akkurat hvor stor påvirkning jeg har hatt. Jeg må bare klype meg selv i armen når jeg åpner mailboksen, FB, IG eller telefonen. Det går ikke en dag uten at det er mange som vil ha råd, takke meg eller rett og slett rose meg for det jeg har hjulpet dem med. Det hender rett som det er at noen ringer. Noen har masse på hjertet og gråter av glede eller sinne og frustrasjon.  Andre ringer og er rasende fordi de har hørt at jeg har fått hatmeldinger og drapstrusler fordi jeg er den jeg er. Noen bønnfaller mag om at jeg aldri må slutte å holde foredrag, blogge og være meg selv uansett hvor mye hat det måtte komme. Lov meg det sier de. Det er faktisk flest leger og helsefolk som sier jeg ALDRI må slutte. De trenger meg. Det er kult det. Jeg har faktisk hatt et samarbeid med en overlege som har brukt meg i forlesningene sine i England, Nederland og USA. Der han har fått lov til å bruke meg og livet mitt som eksempel i undervisning til kirurger der ute i verden. Det er så stort at jeg kan egentlig ikke forstå det! Lille meg fra Hegra i Nord-Trøndelag er med på å gjøre en forskjell også langt utenfor landegrensene. Det føles fantastisk å vite.

tv14

tv13

Har aldri angret for at jeg blogger både på engelsk og norsk. Da når jeg ut til de jeg ønsker. Og sånn blir det fremover også. Jeg stopper ikke av den grunn vettu. Jeg har valgt å være en brøytebil og da må jeg også tåle en god del av alle meninger ute i dette landstrakte land.  Jeg gjør det heller ikke for å tjene penger. Jeg startet en blogg uten reklame fordi det var mitt valg. Jeg når ut til de jeg trenger uansett. Det står ikke på tilbud og forespørsler, men enn så lenge har jeg ikke tjent en krone på bloggen min.  Jeg har derimot blitt ufattelig rik i hjertet mitt av å vite hvor mange mennesker jeg har betydd noe for ved å stå frem. Da har jeg oppnådd mer enn jeg turde drømme om når jeg startet. Nå er jeg tøffere og drømmer stort og det har ført meg ut i verden. Bare denne uken har jeg booket 2 foredrag i utlandet. Mer om det kommer på bloggen når jeg får lov å si det! Spennende høst. Bok og masse foredrag 🙂

john3

Make a difference

Kommenter gjerne under da folkens så vet jeg at dere er her. 🙂 TAKK FOR ALLE TILBAKEMELDINGER – dere er alle UNIKE 🙂 Og en ting til DEL på FB, IG eller andre plasser så når vi ut til alle der ute som trenger oss 🙂